fbpx

Blog   |   Vsi izdelki   |   O nas

031 345 848   |   takolepo@amis.net

   

Brezplačna dostava za naročila nad 40€

Ročno izdelani izdelki

Certificirana naravna kozmetika z bio sestavinami

Certificirana veganska kozmetika

NARAVNI TRDI ŠAMPONI

Trdi šamponi so modni hit. Običajno so živahnih barv in različnih oblik, vse od srčkov,  kock, okroglih ploščkov in bunk. Njihova glavna prednost pred tekočimi šamponi pa je ta, da so… trdi.  Glavna, ne pa edina. To, da so v trdni obliki pomeni, da jih uporabimo točno toliko, kot jih lasje potrebujejo in ne toliko, kot se nam vlije tekočine v dlan.

Sama sem pogosto imela težavo z doziranjem tekočin na lasišče, pa naj je šlo za tekoči šampon ali balzam. Plastenka je imela vedno preveliko odprtino in če sem se še tako trudila, da bi v dlan vlila ravno prav šampona, se je skoraj vsakič končalo klavrno,  šampon se mi je  običajno pocedil z dlani in stekel po kadi. Ne preveč ekonomično in tudi ne okolju prijazno.

Trdi šamponi so narejeni  kot koncentrat različnih penilcev, rastlinskih masel ali olj  in negovalnih sredstev, ki se jim običajno dodajo še različne dišave in barvila. Izdelani so iz popolnoma drugačnih sestavin kot rastlinsko trdo milo.

Iz česa izdelujemo trda mila si lahko preberete v blogu »Kako so narejena trda mila«. V vseh letih, odkar se ukvarjam z izdelavo kozmetičnih izdelkov sem pogosto naletela na trditve, da lahko trdemu milu za telo znižamo pH in ga uporabimo kot šampon. Še vedno se sem in tja najde kdo, ki trdi, da se to da. Pa se ne da. Oh, kako sem si pred leti želela, da bi to bilo res. Zamisel o izdelavi trdih šamponov je pri meni dozorela že pred precej leti. In sem se delala, kot da ne vem o čem govorijo vsi prispevki o nemogočem nižanju pH vrednosti v milu. Kot noj, ki tišči glavo v pesek in misli, da je vse ok. In poskušala…in metala proč neuporabne izdelke. Če trdemu milu nižamo pH vrednost, milo  ni več milo. In pika. Pa če si še tako želimo, da bi bilo drugače.

pH las in lasišča: Lasišče je rahlo kislo. Njegova pH vrednost je okrog 5 – 5,5. Zato so zanj primerni izdelki  s čimbolj podobno pH vrednostjo. Lasje so celo bolj kisli in imajo pH vrednost okrog  4. Seveda je tudi to odvisno od posameznika, saj tudi pH kože pri vseh ljudeh ni popolnoma enak. Vsak las je sestavljen iz 3 plasti, zunanja plast pa je zgrajena iz 5-10 plasti lusk, ki polkrožno zaprte ovijajo lasno steblo. Zdravi in nepoškodovani lasje imajo luske zaprte, zato so lasje na videz gladki in se svetijo. Nasprotno pa se luske pri poškodovanih laseh dvignejo, kar povzroči, da so lasje videti brez leska in utrujeni, lažje se vozlajo in trgajo, saj se luske med seboj »zatikajo« in se luščijo z lasnega stebla.

Naravno trdo milo je bazično, običajno ima pH med 9,5 in 10,5. Za kožo to niti ni hudo velika težava, saj se kisel plašč dokaj hitro obnovi.  Če pa uporabljamo močno bazična sredstva za nego las dolgotrajno, bo to poškodovalo strukturo las. Luske bodo dvignjene in lasje bodo izgubili svoj sijaj, na videz bodo suhi in radi se bodo lomili,  postali pa bodo tudi bolj ranljivi za vplive iz okolja. Tako uničen las težko popravi še tako dobra maska za lase in edina  rešitev je striženje uničenega dela. Nekateri težavo rešujejo tako, da po umivanju z bazičnim milom ali celo sodo bikarbono (nikar ne počnite tega!) lasišče prelijejo s kisom, misleč, da na ta način vzpostavijo pH  ravnotežje. V resnici pa lahko takšen preliv, ki ga uporabljamo prepogosto ali pa ni dovolj razredčen z vodo,  suhe lase še bolj izsuši, saj izpere oziroma dobesedno postrga vso maščobo z las. Poleg tega nekateri strokovnjaki opozarjajo tudi na to, da je  nihanje v dve skrajnosti med kislino in bazo v kratkem času umivanja za lase tudi škodljivo, saj doživijo neke vrste šok. In spet smo na začetku.

veliko poskusov in končno uspeh

pH trdih šamponov Tako Lepo: Že uvodoma sem zapisala, da je bila moja največja želja ustvariti naraven šampon iz rastlinskih  olj in masel, ki jih imamo zaradi izdelave mil veliko in ves čas na zalogi. A pH me je »glodal«, saj sem vedela, da ni pravi. Ko sem si končno priznala, da ga milu ne morem znižati, je bilo zelo boleče. Res sem  bila kar precej razočarana, ko sem po dobrem letu »bojevanja« z zakoni kemije končno priznala poraz in naravna olja in masla raje prihranila za izdelavo drugih kozmetičnih izdelkov.

Začela sem popolnoma od začetka, spoznavala in se učila o novih  sestavinah, za katere nikoli prej nisem niti slišala, kje še, da bi o njih kaj vedela. Kaj so sploh to surfaktanti oziroma površinsko aktivne snovi, ki se delijo na amfotere, anionske, kationske in neionske, vsaka s svojimi lastnostmi in vplivi na končni izdelek? Nekatere sestavine  so popolnoma netolerantne do drugih sestavin, ki morajo biti v šamponu, če hočemo, da je le-ta dober tudi  za uporabnika, ne le na pogled. Izdelovala sem različne oblike trdih ploščic, na koncu se jih je nabralo za nekaj gajbic. Neuporabnih za prodajo, seveda. Z večinoma zelo dragimi sestavinami, da me je vsakič znova zabolelo pri srcu ob pogledu na kup odpadnih šamponov, ki se je večal. Vem, da je na trgu veliko podjetij, ki za primerno plačilo naredijo recepturo. Nobenega dela, nobenih skrbi. A to me ni niti malo zanimalo. Sem pač takšna, da hočem stvari priti do konca. In priznam, se naslajati ob zmagoslavju, ko je stvar, ki jo naredim sama, dobra. In sem še poskušala.

Testiranja in metanje proč izdelanih trdih šamponov: Minili sta še dve leti testiranj in eksperimentiranj. Veliko strank je že spraševalo po šamponih in vedno sem odgovarjala, da manjka še čisto malo. In to sem tudi sama močno verjela, čeprav mi je bilo včasih že nerodno, da šampone še vedno samo obljubljam. Tisti, ki  me poznajo vedo, da sem  zelo zahtevna do sebe in drugih in da nikoli ne dam v prodajo  izdelka, ki me ne bi 100% zadovoljil. Pa raje še kak odstotek več. Da ne bi metali vsega proč,  smo jih potem uporabljali za dodatke doma narejenim naravnim čistilom in praškom. O, ja , tudi kad v kopalnici smo dobro sčistili z njimi J.  Nekateri  šamponi se niso dobro trdili, drugi niso bili dobri za lase, tretji so imeli sestavine, ki jih v bio kozmetiki ne bi smelo biti. Vedno je »igro« kvarila  vsaj ena od omenjenih treh omejitev. 

Vztrajnost in končno uspeh: Po dobrih treh letih in pol  nama je  z Dejanom uspelo. Naredila sva trde šampone, ki so odlični za lase, imajo pH prilagojen lasišču, se odlično penijo, so trdi in se ne lomijo in  ga lahko uporabljamo zelo dolgo. Pridobili so tudi dva certifikata in sicer »vegan« in »naravna kozmetika z bio sestavinami«. Ena sama ploščica našega  trdega šampona nadomesti več plastenk tekočega šampona. To pomeni, da delamo dobro tudi okolju, saj smo se lahko plastiki na daleč izognili.  Vsi, ki trdi šampon uporabljamo, smo nekaj doprinesli k ohranjanju okolja. In če zaradi tega preživi ena sama želva v oceanu več, je to naš uspeh, na katerega smo ponosni in se bomo trudili, da bi ga še izboljšali.

Praktičnost: Naš trdi šampon je odličen tudi za potovanja, saj ga po uporabi enostavno zapakiramo nazaj v aluminijasti lonček in odnesemo kamorkoli s seboj, brez strahu, da bi se nam kaj polilo po potovalni ali kozmetični torbi. Njegova prednost je tudi v tem, da ga lahko uporabimo tudi kot milo za telo. Ker pa ima že sam šampon zelo veliko negovalnih sestavin, pogosto odlično nadomesti tudi uporabo balzama. Lase očisti in čudivito neguje, koži pa tudi odgovarja njegov nekoliko kisel pH. Izbirate pa lahko trdi šampon glede na to, kako hitro se vam ali pa sploh ne, lasje mastijo. Oba sta primerna za normalne lase, poleg tega pa je eden še za mastne, drugi pa  za suhe lase.   

praktična embalaža za trdi šampon

Mimogrede sva izdelala še šampon za brado saj je Dejan iskal za svojo brado nekaj res dobrega. No, ni bilo čisto mimogrede, saj sva tudi za ta izdelek hotela najbolje, kar nama je tudi uspelo, zagotovo pa je povezano tudi z vloženim trudom. Tudi tu nama je uspel tisti zgoraj omenjeni  odstotek več. Bradači, pa naj bodo  z dolgo ali pa kozjo bradico, vsi ga z veseljem uporabljajo. Prav za njih smo pripravili tudi olje, a to je tema že za naslednji blog.

Najnovejši zapisi

Arhiv

TAKO LEPO

Tako Lepo Dejan Jež s.p.
Tovarniška cesta 18
1370 Logatec

040 820 869
031 345 848

E-pošta: takolepo@amis.net

POIŠČITE NAS

Tako Lepo
na socialnih omrežjih:

Ročna izdelava mil: Vsi izdelki so ročno narejeni in so pridobili certifikat ROKODELSTVO SLOVENIJE, ki ga izdaja Obrtna zbornica Slovenije!

Te zanima več o novostih, izdelkih in še kaj?

Naroči se na novičnik Tako Lepo!

Hvala za prijavo, se beremo kmalu. :)