fbpx

Blog   |   Vsi izdelki   |   O nas

031 345 848   |   takolepo@amis.net

   

Brezplačna dostava za naročila nad 40€

Ročno izdelani izdelki

Certificirana naravna kozmetika z bio sestavinami

Certificirana veganska kozmetika

Brezplačna dostava nad 40€!

NARAVNA RASTLINSKA MILA TAKO LEPO

Katera olja predstavljajo osnovo za   trda mila Tako Lepo

Nekaj osnovnih misli o izdelavi trdih mil, sem napisala že prejšnjič pod naslovom KAKO SO NEREJENA TRDA MILA. Tokrat pa pokukajmo v sestavo naših mil.

Osnova vseh naših devetih rastlinskih mil so rastlinska olja in masla. Živalskih maščob mi ne uporabljamo, jih pa številni izdelovalci naravnih trdih mil. Izbrali smo kombinacijo različnih olj in masel glede na to, kaj posamezna maščoba  h kakovosti mila doprinese. Nekatera masla in olja  so znana po tem, da naredijo bogatejšo milnico, druga dajo milu večjo trdoto, spet tretja so v milu zaradi svojih čistilnih ali pa negovalnih lastnosti v kozmetiki. V naših milih je poleg oljčnega olja uporabjamo  še kokosovo olje, kakavovo maslo, karitejevo maslo in okoljsko sprejemljivo palmovo olje z RSPO certifikatom okoljske sprejemljivosti.

Oljčno olje smo v mešanico olj in masel dodali v največjem  deležu, ki še omogoča prijetno izkušnjo ob umivanju. In to prav zaradi njegovih izjemnih lastnostih, saj je oljčno olje v svetu kozmetike poznano kot izjemno olje, bogato z maščobnimi kislinami, zlasti oleinsko in polifenoli. Pa tudi zato, ker milu doda milino in nežnost in je primerno tudi za najbolj občutljivo in problematično kožo. In, če se še spomnite, sem napisala, da oljčno olje na dolgi rok milo  odlično strdi, ne omogoča pa mu bogate milnice. To pa je ena od najpomembnejših lastnosti mila za  večino uporabnikov.

Kakavovo maslo je izjemno priljubljeno pri vseh ljubiteljih čokolade, saj je njena glavna sestavina. Sama ga obožujem v čokoladi in milu in našli ga  boste tudi  v nekaterih drughi naših izdelkih, ki bodo na trg šele prišli. Kakavovo maslo pridobivajo iz kakavovih zrn in  ima različne stopnje intenzivnega (čokoladnega) vonja – glede na to, ali je razdišavljeno ali ne. Razdišavljeno pomeni, da so mu s posebnim postopkom odvzete komponente, ki vplivajo na njegov vonj. Maslo, ki ni šlo skozi postopek razdišavljenja  pa ohrani svoj močan vonj po kakavu. Ker si ne želimo enakega, čokoladnega vonja v vseh naših milih, pri izdelavi uporabljamo samo razdišavljeno  kakavovo maslo, ki pa še vedno ohranja delček svojega prvotnega vonja. In seveda, vse svoje čudovite lastnosti, ki so v kozmetiki tako opevane. In milu doda trdnost.

mila cupcakes

Kokosovo olje je pri sobni temperaturi tekoče (nad 24°C/ 26°C), v hladnem pa se strdi. Vsebuje različne nasičene in nenasičene maščobne kisline.  V svetu nege velja za izjemno olje in najdemo ga v številnih kozmetičnih izdelkih. Mnogo žensk v Aziji ga uporablja kot podlago za kremo, z njim si naoljijo lase, mažejo rane za pospeševanje celjenja, itd. Kokosova palma je široko uporabljena surovina – iz njenih delov izdelujejo olje, ležišča, predpražnike, košare, pribor, …ponekod polovico oreha uporabijo kot posodico, ki jo napolnijo s ssslastnim  sladoledom  iz kokosovega mesa. Nenazadnje, naše milo DETOX, je narejeno iz aktivnega oglja, ki ga pridobivajo  iz  kokosovih lupin…

Kljub temu pa ne pričakujte, da bo vsako milo, ki vsebuje kokosovo olje dišalo po tem slastnem eksotičnem sadežu. Njegov vonj se v milu razgubi, tudi če uporabite nerafinirano kokosovo olje. Kar pa ni nujno slabo.

Ena od čudovitih lastnosti kokosovega olja je, da v milu poveča penjenje. Vendar pa je tudi tu treba vedeti, kje je meja, saj lahko preveč kokosovega olja v milu kožo precej zoprno izsušuje. In spet smo pri zategovanju in srbenju kože po umivanju.

Karité maslo je v naše miloSneguljčica dodano kot priboljšek. Spomnim se svoje prve kreme, ki je vsebovala karité maslo. Bilo je pred mnogimi leti, ko sem v eni od trgovin svetovno znane kozmetične znamke prejela vzorček, z dokaj visoko vsebnostjo tega dragocenega masla. Bila sem vzhičena in sem karité maslo iskala v vsakem izdelku, saj je na moji koži pustilo tako edinstven občutek, kot še nobena krema do tistega trenutka.

Karité maslo pridobivajo z drevesa Butyrospermum parkii, ki raste pretežno v zahodni Afriki. Je izjemno cenjeno drevo, ki ga imenujejo tudi drevo življenja. Potrebuje kar 10-15 let da prvič obrodi in doživi tudi do 200 let. Maslo pridobivajo iz plodov – donosnost drevesa je  15-20 kg svežih plodov na letino, iz katerih nato pridobijo približno 3-4 kg masla. S pridobivanjem se ukvarjajo večinoma ženske.  Ima izjemne vlažilne lastnosti, vsebuje veliko stearinske kisline in vitaminov  A, E in F in se zelo hitro vpije. V kozmetiki je to maslo široko uporabljeno, tako v izdelkih za lase kot tudi za kožo, pa tudi v izdelkih za najnežnejšo kožo dojenčkov. Daleč največ koristnih lastnosti se najde v nerafiniranem karité maslu, vendar pa ima ta zelo močan in poseben vonj, ki je mnogim uporabnikom odbijajoč, zato je pogostejša uporaba rafiniranega oz. po posebnem postopku razdišavljenega masla.

Karité maslo ima v milu podobne lastnosti kot oljčno olje. Milo je nežno, milnica je drugačna kot pri ostalih milih, je bolj kremasta in stabilna. Trdo milo s karitéjevim maslom pridobi na nežnosti  in za seboj pusti poseben, svilen občutek na koži.

Palmovo olje, ki ga uporabljamo v naših milih je ekološke pridelave  in ima RSPO certifikat. To pomeni, da je njegova pridelava okoljsko sprejemljiva oz.  za okolje ni uničujoča in je mogoča sledljivost vse do njegovega izvora. Zavedamo se, da je palmovo olje brez tega certifikata  globalno zlo za naš planet, saj se za njegovo pridobivanje požigajo ogromne površine pragozdov. Tudi zato ga uporabljamo le v trdih milih in ga v ostalih naših izdelkih ne boste nikdar zasledili. V milo ga dodajamo zaradi lastnosti, ki nadomestijo goveji loj, ki bi ga sicer morali uporabiti za enake učinke v milu in na koži.

Dodatki

Zgoraj  so opisana olja in masla, ki jih dodajamo v trda mila Tako Lepo. Zaradi njih so naša mila nežna, dobro očistijo, ne izsušujejo kože, za seboj pa pustijo občutek negovanosti in navlaženosti. Poleg teh osnovnih sestavin v milu dodamo še posebne sestavine, ki poskrbijo za tisto »malo več«. To so izbrane mešanice eteričnih olj, ki jih zamešamo po lastnih idejah ter razni dodatki kot so ognjičevi cvetovi, med ali aktivno oglje. Vsaka sestavina, ki jo dodamo ima svoj namen in nalogo. Včasih se zgodi, da takšna sestavina tudi poskrbi za zanimivo barvo mila (Detox, Vroča čokolada, Medeno milo). Kadar pa le ne gre drugače, se poigramo z barvami kozmetičnih barvil kot so sljude ali mineralni pigmenti. Te kože ne dražijo, milu pa dodajo »pikico na i«.

Najnovejši zapisi

Arhiv

TAKO LEPO

Tako Lepo Dejan Jež s.p.
Tovarniška cesta 18
1370 Logatec

040 820 869
031 345 848

E-pošta: takolepo@amis.net

POIŠČITE NAS

Tako Lepo
na socialnih omrežjih:

Ročna izdelava mil: Vsi izdelki so ročno narejeni in so pridobili certifikat ROKODELSTVO SLOVENIJE, ki ga izdaja Obrtna zbornica Slovenije!

Te zanima več o novostih, izdelkih in še kaj?

Naroči se na novičnik Tako Lepo!

Hvala za prijavo, se beremo kmalu. :)